Κωνσταντίνος Κορτέσας
Ειδικός Παθολόγος - Υπερτασιολόγος
Κομνηνών 69 & Ιμέρας 1,Καλαμαριά
Τηλ: 2310 455998
Δευτ. - Παρασκ. | 09:00 - 12:00 & 18:00 - 21:00

 • Τι είναι η υπερλιπιδαιμία ;
 • Η υπερλιπιδαιμία είναι η αύξηση των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, HDL-χοληστερόλη, LDL- χοληστερόλη) του αίματος και αποτελεί ένα από τα συχνότερα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο.
  Χοληστερόλη-ορού:
  Ήπια υπερχοληστερολαιμία: 200-250 mg/dL.
  Μέτρια υπερχοληστερολαιμία: 251-290 mg/dL.
  Σοβαρή υπερχοληστερολαιμία: > 290 mg/dL.


  Επιθυμητά επίπεδα είναι:
  Χοληστερόλη < 200 mg/dL.
  LDL < 130 mg/dL.
  Τριγλυκερίδια < 150 mg/dL.
  HDL > 45 mg/dL σε άντρες, > 55 mg/dL σε γυναίκες.
  ApoB < 90 mg/dL.
  ApoB/ApoA-1 < 0,8 σε άντρες, < 0,7 σε γυναίκες.


  Επιθυμητά επίπεδα σε ασθενείς με
  πολύ υψηλό κίνδυνο για καρδια-/αγγειακή νόσο:
  Χοληστερόλη < 170 mg/dL.
  LDL < 100 mg/dL
  (Σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες
  < 70 mg/dL σύμφωνα με τα παρακάτω).
 • Ποιά ειναι τα συμπτώματα του διαβήτη ;
 • Στα αρχικά στάδια της νόσου συνήθως δεν εμφανίζονται καθόλου συμπτώματα και μάλιστα μπορεί ακόμη και για χρόνια μετά την εκδήλωση της νόσου ένας ασθενής να μην έχει αντιληφθεί ότι πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη. Στον διαβήτη τύπου Ι, η νόσος συνήθως εισβάλει απότομα και συχνά η πρώτη εκδήλωσή της μπορεί να είναι η ανάπτυξη διαβητικής κετοξέωσης, με ναυτία, εμετό, κοιλιακό πόνο και απώλεια συνείδησης. Στον διαβήτη τύπου ΙΙ, η νόσος εισβάλλει βαθμιαία, η συμπτωματολογία λείπει τελείως και ο ασθενής αισθάνεται υγιής. Τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου είναι η πολυδιψία (έντονη δίψα), η πολυουρία (και ειδικότερα κατά τις βραδινές ώρες), η πολυφαγία, η οποία όμως συνοδεύεται από απώλεια και όχι από αύξηση βάρους (εξαιτίας της ανικανότητας των κυττάρων να προσλάβουν γλυκόζη), ο κνησμός, η συχνή εξάντληση χωρίς ιδιαίτερη σωματική δραστηριότητα, η δυσκολία επούλωσης των πληγών και τέλος οι συχνές φλεγμονές και λοιμώξεις.
 • Τι φοβούμαστε να μας συμβεί απο την υψηλή αρτηριακή πίεση ;
 • Η ΑΥ όταν παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς αντιμετώπιση, ιδίως όταν συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως κάπνισμα, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, μπορεί να προκαλέσει αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια, ανεύρυσμα αορτής, νεφρική ανεπάρκεια.
 • Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω και κάθε πότε;
 • Οι εξετάσεις που ακολουθούν συνιστώνται για άτομα δίχως προβλήματα υγείας. Εάν διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα, τη συχνότητα των εξετάσεων θα καθορίσει ο θεράπων γιατρός.

  1. ΣΤΟ ΑΙΜΑ
  – Για λιπίδια (χοληστερίνη, τριγλυκερίδια), σάκχαρο. Από 6 ετών και έπειτα κάθε 5 χρόνια
  – Γενική αίματος, για ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, χολερυθρίνη, τρανσαμινάσες, CRP. Σε κάθε ηλικία, κάθε 2 χρόνια

  2. ΣΤΑ ΟΥΡΑ
  – Γενική ούρων από 6 μηνών και έπειτα κάθε 1-2 χρόνια

  3. ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΞΤΑΣΗ
  – Σε κάθε ηλικία, κάθε χρόνο

  4. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΝΕΥΜΟΝΩΝ
  – Για τους μη καπνιστές ακτινογραφία θώρακος μετά τα 45 έτη, κάθε 2-3 χρόνια
  – Για τους καπνιστές, σπειρομέτρηση κάθε χρόνο από την ηλικία έναρξης του καπνίσματος και ετήσια ακτινογραφία θώρακος μετά την ηλικία των 35

  5. ΔΕΡΜΑ (για μελάνωμα)
  – Από την ηλικία των 20 ετών αυτοεξέταση ελιών κάθε 6-8 εβδομάδες
  – ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ABCD (που αντιστοιχούν στα 4 σημεία που δηλώνουν κίνδυνο εξαλλαγής μιας ελιάς)

  A. Asymmetry (ασυμμετρία του σχήματος)
  B. Border (ανώμαλα όρια)
  C. Color (αλλαγή χρώματος)
  D. Diameter (αύξηση ή μείωση του μεγέθους)

  6. ΚΑΡΔΙΑ
  – Εκτίμηση δεκαετούς καρδιαγγειακού κινδύνου, στην ηλικία των 20 ετών και μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε 5 χρόνια
  – Μέτρηση αρτηριακής πίεσης, από 6 μηνών και κάθε 6 μήνες

  7. ΚΑΡΚΙΝΟΙ
  – ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ
  Από 50 ετών ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ανά 5 χρόνια, κολονοσκόπηση ανά 10 χρόνια
  – προστάτης
  Από 50 ετών, ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και εξέταση PSA
  – ΜΑΣΤΟΣ
  Κλινική εξέταση ανά 3 χρόνια στις γυναίκες 20-40 ετών, κατ’ έτος από την ηλικία των 40 ετών. Μαστογραφία κάθε 1-2 χρόνια από την ηλικία των 40 ετών
  – TΡΑΧΗΛΟΣ ΜΗΤΡΑΣ
  Παπ-τεστ, από 21 ετών κάθε χρόνο

  8. ΜΑΤΙΑ
  – Οφθαλμολογική εξέταση μετά τη γέννηση, 6 μηνών, 3 ετών, πριν από το σχολείο, 40 ετών και μετά τα 60 έτη κάθε 1-2 χρόνια
 • Ποιές εξετάσεις είναι αποτελεσματικές για τη διάγνωση καρκίνου ;
 • 1. Για τον καρκίνο του μαστού, κλινική εξέταση ανά τριετία για τις ηλικίες 20-40 ετών και κατ’ έτος από την ηλικία των 40 ετών. Από την ηλικία των 40 ετών συνιστάται μαστογραφία. Η σχετική οδηγία για μαστογραφικό έλεγχο αμφισβητήθηκε πρόσφατα όσον αφορά την ετήσια διεξαγωγή του, με συστάσεις για μικρότερη συχνότητα ελέγχων

  2. Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, από την ηλικία των 50 ετών πρέπει να γίνεται ετήσιος έλεγχος αιμοσφαιρίνης κοπράνων, σιγμοειδοσκόπηση ανά πενταετία και κολονοσκόπηση ανά δεκαετία

  3. Για τον καρκίνο του προστάτη, συνιστάται από την ηλικία των 50 ετών ετήσιος έλεγχος με δακτυλική εξέταση και έλεγχος του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA). Στις οδηγίες επισημαίνεται η ανάγκη συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό για τους περιορισμούς του ελέγχου PSA. Η δοκιμασία PSA συχνά ανιχνεύει νεοπλασίες ιδιαίτερα καλής πρόγνωσης και οδηγεί σε θεραπευτικές παρεμβάσεις που ενδεχομένως δεν θα ήταν αναγκαίες και μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής.

  4. Για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας επιβάλλεται ο ετήσιος έλεγχος με τεστ Παπανικολάου τρία χρόνια μετά την έναρξη των σεξουαλικών σχέσεων και σε κάθε περίπτωση πριν από την ηλικία των 21 ετών. Από την ηλικία των 30 ετών, οι γυναίκες με τρία διαδοχικά αρνητικά τεστ Παπανικολάου μπορεί να εξετάζονται ανά 3 έτη, με τεστ Παπανικολάου και έλεγχο για DNA του ιού των κονδυλωμάτων.

 • Ποιες νόσοι μας απειλούν στην ηλικία των 40;
 • Από την ηλικία των 40 είναι σημαντικό να προλαμβάνετε τα προβλήματα υγείας, όπως τον διαβήτη, την καρδιοπάθεια και πολλά είδη καρκίνου που εμφανίζονται αργότερα. Αν κάνετε υγιεινές επιλογές, συνεχίστε και αν δεν κάνετε, αρχίστε. Οι υγιεινές συνήθειες, όπως η σωστή διατροφή, η τακτική άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η αποχή από το κάπνισμα, το αλκοόλ με προσοχή και το να φοράτε τη ζώνη σας μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου για χρόνιες νόσους. Μιλήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές ή αν έχετε ερωτήσεις για την υγεία σας. Ζητήστε συστάσεις για εξετάσεις και εμβολιασμούς και ακολουθήστε τη συμβουλή του γιατρού.

  Ακολουθούν προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίσετε στα 40.

  Χρόνιος πόνος. Ο κίνδυνος για αρθρίτιδα, πόνο στην πλάτη και άλλες οδυνηρές παθήσεις όπως η τενοντίτιδα αυξάνεται με την ηλικία. Ενώ δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για την ηλικία σας μπορείτε να λάβετε μέτρα ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο προβλημάτων υγείας που προκαλούνται από την εξασθένηση και τη μεγάλη χρήση.

  Στρες. Ενώ δεν υπάρχει διαφυγή, πολλές από τις ευθύνες που αντιμετωπίζει κάποιος στα 40 μπορείτε να εμποδίσετε να σας πνίξουν. Προσέχετε τον εαυτό σας. Να τρώτε σωστά, να ασκείστε και να έχετε επαφή με τους ανθρώπους που είναι σημαντικοί για εσάς και να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν. Να ασκείστε τουλάχιστον 30 λεπτά με μέτρια ένταση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, καθώς μπορεί η άσκηση να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε το στρες.
  Βρείτε το οικογενειακό ιστορικό σας, καθώς γενετικοί παράγοντες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας.

  Αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, ομοκυστείνη, παλμός σε χαλάρωση.Οι δείκτες της υγείας της καρδιάς έχουν την τάση να ανεβαίνουν σιγά σιγά καθώς μεγαλώνετε, αυξάνοντας τον κίνδυνο για αρκετές σοβαρές καταστάσεις υγείας, όπως η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις συστάσεις του γιατρού σας για την παρακολούθησή τους και να τους κρατάτε σε υγιή επίπεδα με τον τρόπο ζωής σας ή αν χρειαστεί και με φάρμακα.

  Γλυκόζη. Ο διαβήτης είναι σημαντικό πρόβλημα υγείας και ο κίνδυνος για διαβήτη 2 αυξάνει με την ηλικία.

  Οστεοπόρωση. Η οστική μάζα μειώνεται σταδιακά στην ηλικία των 40 και άνω αυξάνοντας τον κίνδυνο για οστεοπόρωση-οστική απώλεια που μπορεί να οδηγήσει σε κατάγματα και άλλα προβλήματα. Μετά την εμμηνόπαυση, οι γυναίκες έχουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για οστεοπόρωση. Μια υγιεινή διατροφή και τακτικές ασκήσεις με βάρη μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη.

  Άγχος και κατάθλιψη. Είναι σημαντικό να φροντίσετε την ψυχική σας υγεία. Αλλαγές στη διάθεση είναι φυσιολογικό μέρος της ζωής, αλλά το υπερβολικό άγχος, η απώλεια ενδιαφέροντος και ενέργειας, η ανικανότητα να εμφανίσετε χαρά, η απόσυρση από συνήθεις δραστηριότητες και αλληλεπιδράσεις και η απάθεια δεν είναι. Μιλήστε στον γιατρό σας για την πιθανότητα εξέτασης της ψυχικής σας υγείας.

  Επιπλέον ανησυχίες

  Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία είναι σημαντικό μέρος της γενικής υγείας στα 40. Συχνά θέματα είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία, οι σεξουαλικά μεταδιδόμενες νόσοι και οι λοιμώξεις.

  Οι άντρες στα 40 μπορεί ενδεχομένως να εμφανίσουν συμπτώματα έλλειψης τεστοστερόνης, υπερπλασίας του προστάτη ή μεταβατικής στυτικής δυσλειτουργίας. Η περιστασιακή ανικανότητα επηρεάζει περίπου το 50% των αντρών 40-49 ετών. Αν και η μέση ηλικία της εμμηνόπαυσης είναι τα 51 χρόνια, πολλές γυναίκες άνω των 40 αρχίζουν να νιώθουν συμπτώματα περιεμμηνόπαυσης (ευερεθιστότητα, εξάψεις).

  Δερματικά προβλήματα. Η ακμή, η βλάβη από τον ήλιο, οι λεκέδες και οι ρυτίδες, συχνά απασχολούν ανθρώπους 40 ετών και άνω. Είναι σημαντικό να κρατάτε υγιές το δέρμα, επομένως επισκεφτείτε ένα δερματολόγο. Να φοράτε αντηλιακό ευρέως φάσματος με SPF τουλάχιστον 15 όταν είστε στον ήλιο.

  Αλλαγές στην όραση και στην ακοή είναι επίσης σχετικά συχνές για ανθρώπους στα 40 τους. Μπορείτε ενδεχομένως να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε γυαλιά για πρώτη φορά στη ζωή σας ή ότι χρειάζεστε διπλοεστιακά γυαλιά για διάβασμα αλλά και για να βλέπετε μακριά. Η όσφρηση και η γεύση επίσης δεν είναι το ίδιο δυνατές όπως παλιά.
  Ακράτεια, υπερδραστήρια κύστη και πεπτικά προβλήματα, όπως έλκη, είναι πιο συχνά σ ανθρώπους άνω των 40 ετών. Αν δεν αισθάνεστε καλά μιλήστε στον γιατρό σας.

  Δείκτης Μάζας Σώματος. Πιθανόν είδατε τη βελόνα της ζυγαριάς να ανεβαίνει σιγά -σιγά τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και αν προσπαθήσατε να τρώτε υγιεινά ή να ασκείστε τακτικά.

  Εκτός από τον δείκτη μάζας σώματος, που καθορίζει αν το βάρος σας είναι φυσιολογικό ή είστε υπέρβαρος ή παχύσαρκος, ο γιατρός σας επίσης θα προσέξει την κατανομή του βάρους. Η μέτρηση συγκρίνει το μέγεθος της μέσης με αυτό του γοφού και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων υγείας που συνδέονται με το βάρος.